21.10.2022

Skanskan Särkilahti: Avoimuus on keskeistä

Kansainvälisesti toimivan, maailman suurimpien rakennusliikkeiden joukkoon kuuluvan Skanskan  ympäristötavoitteet ovat selkeät: yritys aikoo hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä.  – Tavoite sisältää omien päästöjemme lisäksi myös arvoketjussamme syntyvät päästöt, eli huomioimme niin materiaalien valmistuksesta kuin myös rakennuksen käytönaikaisesta energiankulutuksesta aiheutuvat päästöt. Tarvitsemme koko alan panostusta tavoitteemme toteutumiseen, Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti sanoo.  – Haluamme olla Suomen […]

Kansainvälisesti toimivan, maailman suurimpien rakennusliikkeiden joukkoon kuuluvan Skanskan  ympäristötavoitteet ovat selkeät: yritys aikoo hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä. 

– Tavoite sisältää omien päästöjemme lisäksi myös arvoketjussamme syntyvät päästöt, eli huomioimme niin materiaalien valmistuksesta kuin myös rakennuksen käytönaikaisesta energiankulutuksesta aiheutuvat päästöt. Tarvitsemme koko alan panostusta tavoitteemme toteutumiseen, Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti sanoo. 

– Haluamme olla Suomen Green Building Councilin toiminnassa, koska siellä jaetaan tietoa alan eri osapuolien kanssa. Kun #BuildingLife-ohjelmassa on mukana meidän asiakkaitamme ja muita yhteistyökumppaneitamme, voimme synkronisoida niitä keinoja, joilla eri toimijat toteuttavat tavoitteitaan. Avoimuus on keskeistä; kaikki näkevät, miten edetään. 

Skanskan oma ilmastotiekartta on kaikkien saatavilla. 

– Meille voi tarjota sen mukaisia ratkaisuja havaitsemiimme haasteisiin ja ongelmiin. Niin voi tehdä itsestään Skanskan kannalta mielenkiintoisen kumppanin. 

Tuomas Särkilahti haluaa päästövähennystyöhön myös pk-yrityksiä. 

– Meillä on monipuolisesti erilaisia yhteistyökumppaneita. Rakennustyömaat ovat paikallisia, ja tarvitsemme paikallistenkin toimijoiden aktiivista kehittämistä päästöttömyyteen, muuten eivät meidän tavoitteemme toteudu. 

Särkilahden mukaan vähäpäästöinen rakennettu ympäristö on mahdollinen; monet tarvittavat ratkaisut ovat jo olemassa.  

– En puhu toiveikkuudesta kestävän kehityksen mukaisen rakentamisen suhteen. Ei toivota vaan tehdään raakaa työtä saadaksemme tavoitteita eteenpäin, sitä ei kannata pelätä. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun