Green Building Council Finland

Viherpesun ja kauniiden puheiden aika on ohi – joukko kiinteistö- ja rakennusalan johtajia vaatii koko alalta nopeita muutoksia – ja tarjoaa siihen myös ohjeet

Lehdistötiedote 18.9.2021

Ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutoksiin sopeutumisessa kiinteistö- ja rakennusalalta vaaditaan entistä parempaa tekemistä. Ala tuottaa noin kolmasosan Suomen päästöistä ja nyt joukko kiinteistö- ja rakennusalan johtajia peräänkuuluttaa nopeita toimia ja yhteistyötä sen pienentämiseksi. Työhön julkaistaan 20.9.2021 avuksi myös selkeä toimintaohjelma, jota kaikki kiinteistö- ja rakennusalan kaikenkokoiset toimijat pystyvät toteuttamaan. 

Toimialalla on kaikki edellytykset muutokseen

Kiinteistö- ja rakennusala on osoittanut aiemmin, että se pystyy suuriin muutoksiin. Työturvallisuudesta ja energiatehokkuuden parantamisesta tehtiin rakennushankkeiden arkea 2000-luvulla. Toimialalla siis on kaikki edellytykset muutokseen.

Tilaajat, sijoittajat ja loppukäyttäjät edellyttävät jo kestävän kehityksen mukaista rakennettua ympäristöä. Siihen myös ohjaa jatkuvasti tiukentuva lainsäädäntö sekä Euroopan Unionin että Suomen alueella.

Allekirjoittajat kannustavat toimialaa nopeaan muutokseen. ”Muutos ei ole meille uhka, vaan mahdollisuus hyvään, kasvavaan ja kansainvälistyvään liiketoimintaan.”

Tavoitteena on hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 mennessä

Hiilineutraali rakennettu ympäristö on moniulotteinen ja jatkuvasti uutta tutkimustietoa tarvitseva tavoite. Muuta suuntaa ei kuitenkaan ole, sillä toimimattomuus ei ole vaihtoehto.

Tavoite hiilineutraaliudesta on jaettava pienempiin osiin, jotka jokainen alan toimija pystyy toteuttamaan.

Green Building Council Finland julkaisee 20.9.2021 Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman. Toimintaohjelma on tuotettu yhteistyössä kiinteistö- ja rakennusalaa laajasti edustavien asiantuntijoiden kanssa ja se antaa jokaiselle toimijalle selkeät suuntaviivat oman toiminnan kehittämiselle vähäpäästöiseksi.

Lähtökohtana on, että jokaisen yrityksen ensimmäinen tehtävä on kartoittaa, mitkä ovat sen oman toiminnan päästölähteet. Jokainen kiinteistö- ja rakennusalan omistaja, päättäjä, asiantuntija ja työntekijä voi tehdä omassa työssään valintoja kohti vähäpäästöisyyttä hankkeiden laadusta tinkimättä.

”Tahto muuttua pitää löytyä kuitenkin organisaatioiden sisältä. Muutoksen tekoon tarvitaan tahtoa, tietoa, rohkeaa johtamista ja aktiivista tekemistä”, muistuttavat allekirjoittajat.

Onnistuminen edellyttää konkreettisia toimia ja yhteistyötä

Mikään yritys ei muuta alaa yksin. Hiilineutraali rakennettu ympäristö tarkoittaa aikaisempaa enemmän ja parempaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Rakennushankkeissa on vaadittava paljon itseltä mutta myös kumppaniyrityksiltä.

Julkilausuman allekirjoittaneiden organisaatiot ovat jo laatineet hiilineutraaliussuunnitelmansa ja kehottavat nyt muita liittymään tähän edelläkävijöiden joukkoon.

Julkilausumassa kannustetaan nopeisiin käytännön toimiin kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä. Tarvitaan radikaalia ja nopeaa muutosta sekä asenteissa että teoissa, että toimintaohjelman tavoitteena oleva hiilineutraali rakennettu ympäristö vuonna 2035 toteutuu. 

Viherpesun ja kauniiden puheiden aika on ohi

Kiinteistö- ja rakennusalalta vaaditaan entistä parempaa tekemistä. Tilaajat, sijoittajat ja loppukäyttäjät edellyttävät kestävän kehityksen mukaista rakennettua ympäristöä, ja siihen ohjaa myös jatkuvasti tiukentuva lainsäädäntö sekä Euroopan Unionin että Suomen alueella. Toimintaympäristömme on valmis muutokseen. Tämä muutos ei ole meille uhka, vaan mahdollisuus hyvään, kasvavaan ja kansainvälistyvään liiketoimintaan.

Hiilineutraali rakennettu ympäristö on moniulotteinen, haastava ja jatkuvasti uutta tutkimustietoa tarvitseva tavoite. Muuta suuntaa ei kuitenkaan ole, sillä ratkaisujen vuosikymmen on käynnissä juuri nyt.

Tämä tavoite on jaettava pienempiin osiin, jotka jokainen alan toimija pystyy toteuttamaan. Ne osat löytyvät Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmasta. Toimintaohjelma auttaa kiinteistö- ja rakennusalan kaikkia ja kaikenkokoisia toimijoita tunnistamaan oman roolinsa alan muutoksen tekijänä.

Toimintaohjelma antaa suuntaviivat oman toiminnan kehittämiselle, mutta tahto muuttua pitää löytyä organisaatioiden sisältä. On lähdettävä liikkeelle ja sitouduttava tavoitteeseen. Jokaisen yrityksen ensimmäinen tehtävä on selvittää, mitkä ovat sen oman toiminnan päästölähteet.

Me pystymme tähän

Kiinteistö- ja rakennusala on osoittanut, että se pystyy suuriin muutoksiin. Työturvallisuudesta ja energiatehokkuuden parantamisesta tehtiin rakennushankkeiden arkea 2000-luvulla. Nyt tarvitaan vielä radikaalimpaa ja nopeampaa muutosta sekä asenteissa että teoissa, ja tavoitteemme hiilineutraali rakennettu ympäristö vuonna 2035 toteutuu. 

Jokainen meistä kiinteistö- ja rakennusalan omistajista, päättäjistä, asiantuntijoista ja työntekijöistä voi tehdä omassa työssään valintoja kohti vähäpäästöisyyttä hankkeiden laadusta tinkimättä.

Mikään yritys ei muuta alaa yksin. Hiilineutraali rakennettu ympäristö tarkoittaa aikaisempaa enemmän ja parempaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Meidän on vaadittava paljon itseltä mutta myös kumppaniyrityksiltä.

Viherpesun ja kauniiden puheiden aika on ohi. Nyt alkavat käytännön toimet kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä. Me allekirjoittaneet olemme jo tarttuneet toimeen ja haluamme sinunkin liittyvän edelläkävijöiden joukkoon. Tulevaisuus on omissa käsissämme.

  • Jan Herranen, Maajohtaja, Rototec Oy
  • Kaisa-Reeta Koskinen, Projektijohtaja, Hiilineutraali Helsinki
  • Panu Pasanen, Toimitusjohtaja, One Click LCA Ltd
  • Jyrki Keinänen, Toimitusjohtaja, A-Insinöörit
  • Olli Nikula, Toimitusjohtaja, Saint-Gobain Finland Oy
  • Juha Kostiainen, Johtaja, Kaupunkikehitys, YIT Oyj
  • Tuomas Särkilahti, Toimitusjohtaja, Skanska Oy
  • Ilkka Tomperi, Johtaja, Kiinteistöt, YIT Oyj
  • Ville Reinikainen, Liiketoiminnan kehitysjohtaja, Granlund Oy
  • Saara Vauramo, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
  • Karla Lindahl, Toimitusjohtaja, KONE Suomi ja Baltia
  • Minna Toiviainen, Liiketoimintajohtaja, Realia Management Oy
  • Laura Inha, Kehityspäällikkö, Kestävä Tampere 2030
  • Juha Rämö, Teknologiajohtaja, Consolis Parma
  • Riku Patokoski, Toimitusjohtaja, Bonava Suomi Oy
  • Topi Paananen, Toimitusjohtaja, Peikko Group Oy
  • Niina Nurminen, Rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen
  • Pasi Suutari, Kiinteistöjohtaja, SOK

Lisätietoja: 

  • Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, 040 486 5400, lauri.tahtinen(at)figbc.fi 
  • Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, 040 080 3237, miisa.tahkanen(at)figbc.fi 
  • Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, 040 525 8440, mikko.nousiainen(at)figbc.fi 

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yleishyödyllinen yhteistyöverkosto, jonka toiminta ulottuu koko rakennettuun ympäristöön ja sen elinkaareen. Kokoamme kestävän kehityksen osaamista Suomessa, edistämme kestävyysratkaisujen hyödyntämistä ja tuotamme puolueetonta tietoa toimialan hyödyksi. Kuulumme maailmanlaajuiseen World Green Building Council -verkostoon, joka koostuu noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. 

#BuildingLife-hanke on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeisiksi ilmastotavoitteiksi. Suomessa hankkeen keskeisenä tavoitteena on koota hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, joka antaa kaikille alan toimijoille konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit oman toimintansa kehittämiseksi. 

Lue lisää hankkeesta. 

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

63 #BuildingLifen kannattajaa ja 14 julkaistua tiekarttaa

1.6.2023
#Buildinglifen tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Kutsumme mukaan kannattajia sitoutumaan oman tiekartan laatimiseen ja julkaisemme jo valmiita tiekarttoja esimerkiksi koko alalle. NCC hiilitiekartta

Green Building Council Finland muuttaa Siltasaareen

29.5.2023
Muutamme Hakaniemeen, Siltasaari 10:n tiloihin! 1.6.2023 lähtien osoitteemme on Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki. Siltasaari 10 on historiallinen kohde, jolle on mm. myönnetty LEED Platinum -ympäristösertifikaatti. Kiinteistönomistaja ja FIGBC -verkoston jäsen

#BuildingLife2 – lisää vauhtia kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2023
World Green Building Council julkaisi tasan vuosi sitten tavoiteohjelmansa EU:n rakentamislainsäädännölle. Whole Life Carbon Policy Roadmapin tavoitteena on varmistaa, että rakentamislainsäädäntö on linjassa EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden kanssa ja toisaalta

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin 2023 kooste

15.5.2023
Ympäristöministeriö ja Green Building Council Finland järjestivät Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin tiistaina 9.5.2023. Tilaisuudessa kuultiin vähähiilisen rakentamisen säädöskehityksestä Euroopassa sekä Suomessa, alan viimeisimmistä kehityssuunnista sekä alueiden käytön suunnittelun vaikutuksesta vähähiiliseen rakentamiseen.

Aika siirtyä suljettuun kiertoon – GBCt julkaisevat Circular Built Environment Playbookin 

10.5.2023
World Green Building Council (WorldGBC) ja sen yli 75 Green Building Councilin verkosto lanseeraavat Circular Built Environment Playbookin – kansainvälisen oppaan nopeuttamaan kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteiden käyttöönottoa rakennusalalla. Green Building

Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden sanakirja julkaistu

3.5.2023
Yhteisesti sovitut toimintatavat, tulkinnat ja termit karsivat pois mahdollisia väärinymmärryksiä ja jopa päällekkäistä työtä. Järjestönä ja jäsentemme verkostona tuotamme erilaisia selvityksiä ja toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat voivat vauhdittaa omaa

FIGBC:n tulevaa strategiaa hiotaan toukokuussa 

19.4.2023
FIGBC:n uuden strategian valmistelu aloitettiin kevätkokouksessa 28.3.2023. Uusi strategia hyväksytään syyskokouksessa ja se astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Nyt kutsumme Green Building Council Finlandin jäseniä osallistumaan strategiatyöpajoihimme.  Järjestämme toukokuussa viisi työpajaa

Kuinka vauhdittaa puun kiertotaloutta infrahankkeissa? 

19.4.2023
Elina Samila, FIGBC, haastatteli Janne Tikkamäkeä, Skanska, infrarakentamisen ympäristövastuullisuuden kehittymisestä. Tikkamäki on työskennellyt infrarakentamisen alalla eri rooleissa jo yli kahdenkymmen vuoden ajan.  Kiihtyvä kehitysvauhti ja -tahto  Kehitysvauhti on hurja niin

S-Pankki liittyi jäseneksi maailmanlaajuiseen kestävän rakentamisen verkostoon 

13.4.2023
Green Building Council Finland on osa maailmanlaajuista Green Building Council -verkostoa, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja rakennetun ympäristön ympäristökestävyyttä.  S-Pankki liittyy jäseneksi kestävän rakennetun ympäristön edistämiseen keskittyvään Green

New Global Policy Principles outline transformative action policymakers can take to accelerate sustainability action in the built environment 

12.4.2023
Ahead of the G7 Ministers’ Meeting on Climate, Energy and Environment (15–16 April 2023), the World Green Building Council (WorldGBC), and its network of 75+ Green Building Councils, launch a

Tulevaisuuden työn haasteita ja ratkaisuja

6.4.2023
Minkälaista kestävyystyötä rakennusalan yritykset tällä hetkellä tekevät? Minkälaisia haasteita alan yritykset kestävyysmurroksen edessä kohtaavat? Entä miten näitä haasteita voitaisiin lähteä ratkaisemaan? Tällaisten kysymysten äärelle kerääntyi 13.-15.3. joukko teknisen alan opiskelijoita

Askelia kohti vähähiilisyyttä 

6.4.2023
Vähähiilinen rakentaminen on mahdollista nyt. Ja vähähiilisyyden tulisikin olla suunnittelun lähtökohta heti rakennushankkeen alusta alkaen kaikissa rakennushankkeissa. Vähähiilisyyden ohjaamiseen on erilaisia keinoja, kuten esimerkiksi:  Vähähiilisyyden ohjauksessa on tärkeintä seurata vähähiilisyyden