27.2.2023

Ympäristösertifointien määrä jatkaa tasaista kasvua 

Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.    Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon ovat yleistyneet viimeisen 10 vuoden aikana. Ne kohdistuvat yhä enemmän myös peruskorjauksiin ja julkiseen rakentamiseen. Sertifiointitaso on Suomessa vihreän rahoituksen kriteeri mm. Danske bankilla, Nordealla […]

Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.   

Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon ovat yleistyneet viimeisen 10 vuoden aikana. Ne kohdistuvat yhä enemmän myös peruskorjauksiin ja julkiseen rakentamiseen. Sertifiointitaso on Suomessa vihreän rahoituksen kriteeri mm. Danske bankilla, Nordealla ja Osuuspankilla. Yleisimmät sertifioinnit ovat LEED ja BREEAM, lisäksi tunnettuja ovat RTS-ympäristöluokitus ja Joutsenmerkki.  

Suomi eniten LEED-sertifioitujen neliöiden TOP10:ssä 

U.S. Green Building Councilin ylläpitämä LEED-sertifiointi soveltuu parhaiten kaupalliseen uudis- ja korjausrakentamiseen, toimistoihin ja liiketiloihin, mutta uutena ovat asuntojen LEED-sertifioinnit. LEED on eniten hankevaiheen sertifioinnissa käytetty. Eurooppalaisella tasolla, sertifiointien neliömetrien määrässä, Suomi on kymmenen suurimman joukossa, globaalisti 20 suurimman joukossa. 

Käytönaikaiset BREEAM luokitukset yleistyvät kovaa vauhtia Suomessa 

Suomessa on n. 870 BREEAM-sertifioitua kohdetta, kasvua on erityisesti käytönaikaisissa BREEAM-In-Use-sertifioinneissa, jo neljä viidestä kohteesta on käytönaikaisia sertifiointeja. 

Uusin versio BREEAM In-Use ympäristösertifioinnista julkaistiin toukokuussa 2020. Kiinteistöjen käyttäjien ja heidän hyvinvointinsa sekä vaikutusmahdollisuudet korostuvat lähes kaikissa kategorioissa verrattuna edelliseen versioon, kertoi Taija Korjus, Sustainability Advisor, Newsec. 

Myös BREEAM on tehnyt ristiintarkastelun In-Use kriteerien ja taksonomian teknisistä arviointikriteereistä rakennusten hankinnan ja omistamisen osalta.

RTS-Ympäristöluokitus ja EU-taksonomia 

RTS-Ympäristöluokitus on suomalainen järjestelmä, jota Rakennustietosäätiö hallinnoi ja kehittää. Se soveltuu parhaiten asuinkerrostaloille, kouluille, päiväkodeille ja vastaaville julkisille hankkeille. 

EU-taksonomiavaatimusten ohjaus ja huomiointi tulevat yleistymään tästä eteenpäin. Suurin osa erilaisista rakennusten ympäristöluokituksista pyrkii kehittymään kohti taksonomianmukaisuutta. Kattavia tutkimuksia siitä, miten luokitukset tässä onnistuvat, ei kuitenkaan vielä ole, kerto Jessica Karhu, Ympäristöpalvelujen tiimipäällikkö, Rakennustietosäätiö.  

Rakennustieto on julkaissut työpaperin aiheesta RTS-ympäristöluokitus ja EU-taksonomia. Julkaisu päivittyy taksonomian kehittyessä. 

Onko sertifiointi kannattava sijoitus? 

Tilaajan näkökulmaa sertifiointeihin esitteli Tuomas Mertaniemi, DU Properties. Helsingissä sijaitseva VALO Hotel&Work on päivällä toimisto ja yöllä hotelli. Valo Hotel&Workin kiinteistölle on myönnetty Excellent-tason BREEAM In-Use-ympäristösertifikaatti. 

Sertifioinnilla vastuulliset valinnat ovat mitattavissa ja siten sertifiointi on kannattava investointi, totesi Mertaniemi. Hyödyt kiinteistömarkkinassa tulevat rahoitusehtojen kautta, mutta yrityksen arvot ja työn merkitys on tärkeämpää, jopa kilpailutekijä, sillä sidosryhmät ja työntekijät haluavat olla mukana merkitystä tuottavassa työssä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun