27.2.2023

Ympäristösertifointien määrä jatkaa tasaista kasvua 

Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.    Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon ovat yleistyneet viimeisen 10 vuoden aikana. Ne kohdistuvat yhä enemmän myös peruskorjauksiin ja julkiseen rakentamiseen. Sertifiointitaso on Suomessa vihreän rahoituksen kriteeri mm. Danske bankilla, Nordealla […]

Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.   

Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon ovat yleistyneet viimeisen 10 vuoden aikana. Ne kohdistuvat yhä enemmän myös peruskorjauksiin ja julkiseen rakentamiseen. Sertifiointitaso on Suomessa vihreän rahoituksen kriteeri mm. Danske bankilla, Nordealla ja Osuuspankilla. Yleisimmät sertifioinnit ovat LEED ja BREEAM, lisäksi tunnettuja ovat RTS-ympäristöluokitus ja Joutsenmerkki.  

Suomi eniten LEED-sertifioitujen neliöiden TOP10:ssä 

U.S. Green Building Councilin ylläpitämä LEED-sertifiointi soveltuu parhaiten kaupalliseen uudis- ja korjausrakentamiseen, toimistoihin ja liiketiloihin, mutta uutena ovat asuntojen LEED-sertifioinnit. LEED on eniten hankevaiheen sertifioinnissa käytetty. Eurooppalaisella tasolla, sertifiointien neliömetrien määrässä, Suomi on kymmenen suurimman joukossa, globaalisti 20 suurimman joukossa. 

Käytönaikaiset BREEAM luokitukset yleistyvät kovaa vauhtia Suomessa 

Suomessa on n. 870 BREEAM-sertifioitua kohdetta, kasvua on erityisesti käytönaikaisissa BREEAM-In-Use-sertifioinneissa, jo neljä viidestä kohteesta on käytönaikaisia sertifiointeja. 

Uusin versio BREEAM In-Use ympäristösertifioinnista julkaistiin toukokuussa 2020. Kiinteistöjen käyttäjien ja heidän hyvinvointinsa sekä vaikutusmahdollisuudet korostuvat lähes kaikissa kategorioissa verrattuna edelliseen versioon, kertoi Taija Korjus, Sustainability Advisor, Newsec. 

Myös BREEAM on tehnyt ristiintarkastelun In-Use kriteerien ja taksonomian teknisistä arviointikriteereistä rakennusten hankinnan ja omistamisen osalta.

RTS-Ympäristöluokitus ja EU-taksonomia 

RTS-Ympäristöluokitus on suomalainen järjestelmä, jota Rakennustietosäätiö hallinnoi ja kehittää. Se soveltuu parhaiten asuinkerrostaloille, kouluille, päiväkodeille ja vastaaville julkisille hankkeille. 

EU-taksonomiavaatimusten ohjaus ja huomiointi tulevat yleistymään tästä eteenpäin. Suurin osa erilaisista rakennusten ympäristöluokituksista pyrkii kehittymään kohti taksonomianmukaisuutta. Kattavia tutkimuksia siitä, miten luokitukset tässä onnistuvat, ei kuitenkaan vielä ole, kerto Jessica Karhu, Ympäristöpalvelujen tiimipäällikkö, Rakennustietosäätiö.  

Rakennustieto on julkaissut työpaperin aiheesta RTS-ympäristöluokitus ja EU-taksonomia. Julkaisu päivittyy taksonomian kehittyessä. 

Onko sertifiointi kannattava sijoitus? 

Tilaajan näkökulmaa sertifiointeihin esitteli Tuomas Mertaniemi, DU Properties. Helsingissä sijaitseva VALO Hotel&Work on päivällä toimisto ja yöllä hotelli. Valo Hotel&Workin kiinteistölle on myönnetty Excellent-tason BREEAM In-Use-ympäristösertifikaatti. 

Sertifioinnilla vastuulliset valinnat ovat mitattavissa ja siten sertifiointi on kannattava investointi, totesi Mertaniemi. Hyödyt kiinteistömarkkinassa tulevat rahoitusehtojen kautta, mutta yrityksen arvot ja työn merkitys on tärkeämpää, jopa kilpailutekijä, sillä sidosryhmät ja työntekijät haluavat olla mukana merkitystä tuottavassa työssä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun